Grove poriën, wat te doen?

Grove poriën, je hebt het of je hebt niet. Het is niet altijd even prettig om met grove poriën door het leven te gaan. Wanneer je dit hebt ziet je huid er minder jeugdig uit. Gelukkig kun je er wel iets aan doen, zodat jouw huid weer straalt.

Het ontstaan van grove poriën

grove poriën

De één heeft dik en lang haar terwijl de ander niet verder komt dan wat dunne sprietjes. Dit is genetisch bepaald, dit geldt ook voor de poriën op je huid. Een porie is een opening van de klier in de huid. Van hieruit verplaatst talg en vocht zich naar de opperhuid. In veel gevallen zijn poriën niet tot nauwelijks zichtbaar.

Wanneer je poriën wel goed ziet zitten noem je dit grove poriën. Dit zie je voornamelijk in het gezicht, waarbij ze op de voorhoofd, de wangen en de neus voorkomen.

Soms ontstaan grove poriën als gevolg van een vette huid of verstopping. De poriewanden rekken dan uit, waardoor deze groter worden. Andere oorzaken zijn schade door de zon, een minder elastische huid maar ook hormonen. Vooral vrouwen hebben vaker last van grove poriën.

Grove poriën verwijderen

Het is niet mogelijk om grove poriën te verwijderen. Dit komt omdat je lichaam niet zonder poriën kan. Wel zijn er manieren om grove poriën te verfijnen, waardoor ze minder opvallen.

Dagelijkse gezichtsreiniging

Wil je grove poriën effectief aanpakken, zorg dan voor een dagelijkse gezichtsreiniging. Poriën kunnen snel verstopt raken met vuiligheid maar ook als gevolg van cosmetische producten. Het is daarom belangrijk om de huid en met name de gezichtshuid dagelijks te reinigen.

Gebruik een in wateroplosbare gezichtsreiniger. Vermijd het gebruik van zeep of een reiniger met alcohol. Deze producten drogen de huid uit, waardoor het lichaam meer talg aan gaat maken. Meer talg betekent een vettere huid, iets dat je bij grove poriën absoluut moet voorkomen.

De huid peelen

Peelen of exfoliëren is een methode waarbij je dode huidcellen verwijdert. Het is aan te raden om dit vanaf je twintigerjaren te doen, juist omdat de huid dan vaker wordt blootgesteld aan zonlicht, vette verzorgingsproducten en vuiligheid.

Vanaf de leeftijd van 40 jaar wordt de huid dunner en gevoeliger. Wie tijdig begint met een regelmatige peeling heeft hier minder last van, waardoor er ook minder snel grove poriën ontstaan.

Er zijn verschillende manieren om de huid te peelen. Dit kan met een product op basis van salicylzuur, dat dode huidcellen losweekt. Maar let op, doe dit niet te vaak (maximaal drie keer per week). Bij overbehandeling kan de huid rood worden en gaan irriteren.

Gebruik geen vette crèmes

Net zo belangrijk bij grove poriën is het vermijden van vette crèmes. Het gaat hier om vaseline, zalven die vet aanvoelen of een romige structuur hebben. Een lotion is meer waterig en laat zich makkelijker over de huid verdelen. Vermijd dus het gebruik van vette crèmes en kies liever voor een gezichtslotion of bodylotion.

Mocht je last hebben van huidproblemen zoals eczeem, dan schrijft de arts vaak wel een vette crème voor. Dit komt omdat deze crème de functie van de huidbarrière verbetert. Gebruik de vette crème alleen op die plek waar dit echt nodig is. Hiermee voorkom je het ontstaan of uitbreiding van grove poriën.

Eet gezond en beweeg voldoende

Het hoeft geen verdere uitleg dat een gezonde levensstijl goed is voor lichaam en geest. Wist je dat de huid het grootste orgaan is en behoefte heeft aan vitamines, mineralen en antioxidanten? Eet gezond en beweeg voldoende, neem eventueel voedingssupplementen.

Wellicht ook interessant