Appelazijn voor huid en haar

Appelazijn is gemaakt van gefermenteerde appelsap en gebruik je normaal gesproken in salades en marinades. Wist je dat appelazijn ook goed is voor je huid en haar? We laten je zien wat appelazijn met je uiterlijke gezondheid doet en hoe je dit op de juiste manier toepast.

Appelazijn als wondermiddel

appelazijn huid en haar

Velen noemen het een wondermiddel: appelazijn. Je kunt er namelijk mee afvallen, het is goed tegen hooikoorts en het doodt bacteriën en schimmels. Dat het ook nog eens een positieve invloed op je huid en haar heeft maakt appelazijn inderdaad bijna tot een wondermiddel. Toch moet je er wel rekening mee houden dat dit product niet bij iedereen hetzelfde effect heeft.

Appelazijn is een soort azijn maar dan van gefermenteerde appelsap. Hierdoor heeft het een hoge zuurgraad en staat juist bekend om zijn schimmeldodende en bacteriedodende werking. Dit is belangrijk om te weten voordat je het op je huid of in het haar gebruikt. Het is dan ook aan te raden om de eerste keer voorzichtig uit te proberen en te kijken hoe je huid hierop reageert.

Pigmentvlekken op de huid

Heb je last van pigmentvlekken in het gezicht of elders op je lichaam? Vooral in het gezicht kan het erg ontsierend zijn. Breng ‘s avonds voor het slapengaan een druppeltje appelazijn op de pigmentvlekken aan. De werkzame stoffen in dit product zorgen ervoor dat de vlekken verminderen. Dit werkt overigens ook bij littekens. Let wel even op bij het gebruik rondom de ogen: sla deze plekken over.

Een heerlijk bad en een zachte huid

Ga je regelmatig in bad? Voeg dan eens 50 ml appelazijn aan het badwater toe. Ontspannen gedurende 20-30 minuten in het warme water. Wanneer je hierna uit het bad komt, voelt je huid heerlijk zacht aan. Goed voor je huid en optimale ontspanning. Heb je wondjes, gebruik dan liever geen appelazijn. Het zuur kan in de wondjes branden, wat natuurlijk erg pijnlijk is.

Je huid reinigen met appelazijn

Na een avondje stappen, een dag werken of een dagje uit zit je gezichtshuid vol viezigheid. Appelazijn reinigt de huid, net als een tonic of reinigingsmelk. Het is wel de bedoeling dat je appelazijn met water mengt, breng dit nooit puur op je gezicht aan. Uitgezonderd het enkele druppeltje bij pigmentvlekken.

Gebruik dit product niet rondom de ogen en test het altijd eerst uit. Krijg je een rode of jeukende huid, dan kun je waarschijnlijk minder goed tegen appelazijn.

Als shampoo en conditioner

Appelazijn is een goede shampoo en conditioner. Het bevat geen chemische bestanddelen of schuimmiddelen en is hiermee een stuk natuurlijker. Je haar met appelazijn wassen verwijdert misschien niet alle vetdeeltjes, je haar gaat er wel mooi van glanzen.

Blijf je na het wassen met appelazijn toch een vette hoofdhuid of vet haar houden? Was je haar dan met een normale milde shampoo en gebruik de appelazijn als conditioner. Je zult merken dat je haar heerlijk zacht aanvoelt en soepel valt.

Let wel op wanneer je dode haar punten hebt: laat hier de appelazijn niet te lang intrekken. Mocht jij je zorgen maken over de geur van appelazijn: deze verdwijnt zodra je haar is opgedroogd.

Dagelijks een shotje appelazijn

Er zijn genoeg mensen die dagelijks een shotje appelazijn drinken. Natuurlijk wel aangelengd met water, anders is het te sterk. Het zou helpen tegen huidveroudering, wratten, acne en andere huidproblemen. Of het echt helpt? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar wetenschappelijk bewijs is er nooit voor gevonden. Wees dus voorzichtig voordat je dagelijks appelazijn drinkt.

Wellicht ook leuk om te lezen