Poriën reinigen

poriën reinigen

Huidporiën horen bij talgklieren of zweetklieren.
Door de porie in de huid stoot je overtollig talg of zweet uit.

Verstopte poriën zijn zichtbaar als acne of mee-eters. Door de poriën te reinigen reken je af met verstoppingen.
Hier hoef je geen dure producten voor aan te schaffen: met een slimme aanpak reinig je huidporiën effectief.

Oorzaak van verstopte poriën

Huidporiën zijn verantwoordelijk voor de afvoer van talg en soms zweet. Dit zorgt voor een goede hydratatie van de huid. Door aanwezigheid van dode huidcellen, overtollig talig, veel zweet en vuil kunnen poriën verstopt raken. Bij een verstopping wordt talg en zweet niet goed worden afgevoerd.

Een verstopping kan op de lange termijn grove poriën veroorzaken. Met grove poriën heb je meer kans op mee-eters of acne.

Andere oorzaken van grove poriën zijn te veel chemische ingrediënten, vaak het gezicht met de vingers aanraken of het gebruik van verkeerde make-up.

Met het ouder worden neemt ook de rekbaarheid van de huid af, waardoor poriën nog eens extra grover worden. Dit geldt ook voor overmatig zonnen.

Herkennen van mee-eters (acne)

Blijven poriën langdurig verstopt, dan ontstaat vaak een vette huid, niet zelden vergezeld door mee-eters. Dit noem je ook wel acne. Jongeren hebben hier vaker last van, met name door hormonale veranderingen.

Mee-eters zijn zichtbaar als zwarte stippen of puntjes op de huid. Deze kleur ontstaat door oxidatie van overtollige huidolie. Mee-eters tref je het vaakst op de wangen, de neus en de zijkanten van de neus aan. Ook op het voorhoofd en de kin komt dit redelijk vaak voor.

Poriën reinigen

Reinig dagelijks je poriën. Dit doe je al door je gezicht te reinigen. Toch is dat niet voldoende om verstopte poriën te voorkomen en zeker niet om ze doen verdwijnen.
Naast je dagelijkse verzorging is het aan te raden eens per week of per twee weken:
– te stomen
– te scrubben
– een gezichtsmasker te gebruiken

Wees bij een droge of gevoelige huid iets terughoudender met het stomen en scrubben. Wel zijn er heerlijke gezichtsmaskers voor de droge huid of voor de gevoelige huid >>

Poriën grondig reinigen door te stomen

  • Start met het wassen van je gezicht met wat water en gezichtsreiniger.
  • Kook drie tot vier kopjes water in een pan. Zodra het water kookt voeg je enkele druppels citroensap toe. Je kunt ook kiezen voor enkele druppels etherische olie.
  • Houd je hoofd op een afstand van tenminste 45 cm boven de pan stomend water. Leg hierbij een grote handdoek over je hoofd, zodat de stoom niet weg kan.
  • Blijf zo’n vijf tot maximaal 10 minuten met je gezicht boven de pan stomend water hangen. De spieren onder je huid zullen ontspannen waardoor vuil en onzuiverheden naar het huidoppervlak komen.
    de huid eenvoudiger te reinigen is.
  • Was nu nogmaals met lauw water en een mild reinigingsmiddel je gezicht en de poriën.
  • Breng tot slot een hydraterende crème aan om het vochtgehalte weer op peil te brengen.

Als je een droge huid hebt is stomen minder geschikt; het kan de huid verder uitdrogen en rood maken. Het kan wel, maar doe het a) minder lang (probeer zo’n 2 minuten en kijk hoe je huid erop reageert) en b) minder vaak.

In plaats van het stomen met een pan zijn er ook speciale gezichtssauna’s te koop, waarbij de temperatuur is in te stellen.

Huid scrubben: de oorzaak van verstopte poriën aanpakken

Dode huidcellen en vuil zijn vaak veroorzaker van verstopte poriën. Naast poriën reinigen is het ook belangrijk om de huid te scrubben. Hiermee verwijder je achtergebleven vuilresten en dode huidcellen, maar ook bacteriën. Gebruik een gezichtsscrub twee tot vier keer per maand. Heb je last van een vette huid, dan mag je 2x per week scrubben. Hiermee voorkom je verstopte poriën.

Maak zelf een gezichtsscrub van 100% natuurlijke ingrediënten. Zo verzorg je de huid optimaal.

E-cleansing (elektrisch reinigen)

Kies af en toe voor e-cleansing: het elektrisch reinigen van huidporiën. Hiermee verwijder je nóg meer dode huidcellen, vuil en huidvet.

De betere e-cleansing apparaten zijn voorzien van een speciaal opzetborstel met scrubeffect. Dit betekent poriën reinigen en scrubben ineen. Na een behandeling voelt je huid zacht en fris aan.

Ook lekker: