Een droge huid en vaseline

droge huid vaseline

Heb je ook zo vaak last van een droge huid? Vaseline werkt hier uitstekend bij, maar wel wanneer je het op de juiste manier gebruikt. Vaseline is namelijk een afvalproduct van aardolie. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het heeft op de huid een aantal bijzondere effecten.

Vaak weet je niet waar een zalf, crème of lotion vanaf komt. Vaseline ontstaat als restproduct bij de winning van aardolie. In gezuiverde vorm is het bruikbaar binnen de geneeskunde en cosmetica. Je hebt gele en witte vaseline. De witte vaseline is meer gezuiverd en wordt binnen de apotheek gebruikt.

Het ontstaan van een droge huid

Veel mensen hebben er last van, vooral in de winterperiode: een droge huid. Een ernstig droge huid met schilfers en roodheid wordt ook wel eczeem genoemd. Hier heb je nog een variant op: psoriasis. Het verschil is dat psoriasis een auto-immuunziekte is terwijl eczeem dit niet is.

Bij een normale droge huid voelt deze er trekkerig uit. Soms ontstaat er een lichte schilfering van de huid en kan droogheid gepaard gaan met jeukklachten.

De oorzaak van een droge huid heeft vaak te maken met weersomstandigheden, een centrale verwarming die hoog staat, het gebruik van warme douches of veel blootstelling aan de zon. Ook zeep en reinigingsmiddelen kunnen de veroorzaker zijn.

Droge huid en vaseline

Vaseline wordt veel gebruikt bij een droge huid. Het is toepasbaar bij volwassenen, kinderen, baby’s maar ook bij huisdieren. Het lijkt misschien vreemd om een afvalproduct van aardolie op je huid te smeren, maar het werkt echt.

Hoe werkt vaseline bij een droge huid?
Wanneer je last hebt van een droge huid dan is de barrièrefunctie beschadigd. Hierdoor kan je huid onvoldoende vocht vasthouden met schilfering, roodheid of jeuk als gevolg. In andere gevallen ontstaan er barstjes of kloven in de huid.

Vaseline verbetert de huidbarrière. De vette zalf zorgt ervoor dat er geen vocht vanuit de huid verloren gaat. Hierdoor is vaseline zeer geschikt voor mensen met een droge tot zeer droge huid.

Is het gebruik van vaseline veilig?

Er is heel wat discussie over vaseline en de veiligheid hiervan. Over het algemeen is vaseline veilig in gebruik, het bevat weinig schadelijke stoffen. In ongezuiverde vorm kan vaseline wel schadelijk zijn, daarom is het altijd beter om voor witte vaseline te kiezen. Dit is de meest gezuiverde vorm.

Vaseline sluit de huid af. Dit geeft mensen het idee dat dit de huid verstikt, in de praktijk valt dit echt wel mee. Bij mensen die regelmatig vaseline gebruiken zijn er geen negatieve gevolgen waarneembaar.

Toch is het opletten dat je niet de hele dag vaseline smeert maar tussendoor de huid de kans geeft om te ademen. Het kan namelijk wel poriën verstoppen.

Werkt vaseline verslavend?

Er is ook nog een discussie rondom vaseline verslaving. Werkt vaseline tijdens gebruik bij een droge huid echt verslavend? Het gaat hier voornamelijk om lippenbalsem met paraffine. Volgens de vereniging van dermatologen zou dit niet verslavend werken. Vaseline zou de huid lui maken waardoor het zijn barrièrefunctie verliest. Ook dit is niet wetenschappelijk aangetoond.

Zo gebruik je vaseline bij een droge huid

Heb je erg last van een droge huid, vermijd dan een droge lucht in huis en gebruik niet teveel zeep en cosmetische producten. Smeer dagelijks vaseline op de droge plekken, maar niet vaker dan twee keer per dag. Bescherm je huid tegen weersinvloeden zoals zonlicht, regen, wind en kou.

Heb je erg last van eczeem of psoriasis, combineer vaseline dan met een hormoonzalf. Deze is verkrijgbaar bij de huisarts of dermatoloog.

Ook leuk