Droge voeten behandelen

Heb je last van droge voeten, schilfering of kloofjes? Vaak ligt de oorzaak in te warm douchen of baden, een huidziekte of andere problemen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen, zelfs als ze extreem droog zijn.

Tips bij droge voeten

droge en extreem voeten

Een droge huid ontstaat doordat deze onvoldoende vocht bevat. Hierdoor voelt de huid ruw en droog aan. Met onderstaande tips voorkom je het ontstaan van droge voeten en kloven en verminder je bestaande klachten:

– Drink voldoende (8 glazen water per dag)
– Voorkom te lang en te heet douchen of badderen
– Scrub de voeten regelmatig
– Gebruik dagelijks een vochtinbrengende crème
– Draag schoenen en slippers die goed passen

Wanneer je de voeten dagelijks insmeert met een vochtinbrengende crème en wekelijks scrubt, verdwijnen de grootste problemen.
Toch kun je om een of andere reden last blijven houden van een droge huid aan de voeten. Dit kan te maken hebben met een huidziekte zoals eczeem, psoriasis of voetschimmel. Ook kan het zijn dat de voeten toch niet voldoende vocht opnemen en kunnen ze verder uitdrogen.

Extreem droge voeten en kloven

De huid van je voeten is snel vatbaar voor uitdroging door de geringe hoeveelheid talgkliertjes. Doordat de huid droog is, is deze minder elastisch en kan deze makkelijk barsten.

Bij extreem droge voeten kunnen er zo kloven ontstaan. Dit zijn barsten of scheurtjes in de huid, variërend van een paar millimeter tot een centimeter lang.
Deze kloven zijn in beginsel meestal niet pijnlijk. Maar mocht je er niets aan doen, dan bestaat de kans dat ze groter en dieper worden en dan kun je er wel last van krijgen. Diepere kloven kunnen ronduit pijnlijk zijn om op te staan en bovendien kan het gaan ontsteken.

Hoe te behandelen

Om zeer drogen voeten en kloven te behandelen is het zaak de elasticiteit van de huid te verbeteren. Hiervoor dien je de (eventuele) eeltlaag te verwijderen, regelmatig te scrubben en de voeten daarnaast twee maal daags in te smeren met een volle, herstellende zalf. Hierdoor krijgt de huid de kans weer gezond en soepel te worden en zullen de kloven verdwijnen.

Glycerine voor de voeten

Eén van de middelen die helpen bij scheurtjes, barsten of kloofjes is glycerine. Dit is verkrijgbaar bij de drogist zoals Kruidvat of Etos, maar ook online. Ook heb je baking soda nodig, te koop bij de supermarkt.

Meng in een kom glycerine met baking soda en voeg hier water aan toe, zodat je voldoende hebt voor een voetbad. Voeg eventueel wat citroensap toe, maar houd er rekening mee dat dit de huid ook verder kan uitdrogen. Niet te lang in blijven zitten dus!
Week de voeten gedurende 15 tot 20 minuten in het voetbad. Daarna goed insmeren en nabehandelen met een vochtinbrengende crème.

Scrubben en eelt verwijderen

Af en toe scrubben is goed, hiermee verwijder je dode huidcellen. Bij eelt is het belangrijk om dit te verwijderen. Herhaal onderstaande behandeling een tot twee keer per maand:

  1. Maak een voetbad met handwarm water. Extra tip: maak twee voetenbadjes klaar en neem een wisselbad.
  2. Gebruik een scrubhandschoen en verwijder hier dode huidcellen mee.
  3. Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen.
  4. Gebruik een eeltvijl of puimsteen en verwijder hiermee overtollig eelt.
  5. Spoel de voeten opnieuw af en droog ze, ook tussen de tenen.
  6. Smeer de voeten met een vochtinbrengende of vette crème in. Vergeet daarbij vooral de hiel van de voet niet.

Crème voor droge tot extreem droge voeten

Speciaal voor droge tot extreem droge voeten is het onmisbaar om een goed hydraterende crème te gebruiken. Goede producten die helpen bij een droge huid al dan niet met scheurtjes of kloven zijn de crèmes Cetaphil of Eucerin. Ook de Klovenzalf van het merk Gehwol is erg aan te raden; er zijn maar weinig crèmes die zo stevig, vettig en hydraterend zijn als deze.

Zelf een voetencrème maken

Let goed op met kant-en-klare crèmes of zalven, omdat ze mogelijk parfum kunnen bevatten. Dit is niet bevorderlijk bij een droge huid. Met drie basisingrediënten maak je zelf een voetencrème. Dit heb je nodig:

  • Kokosolie
  • Lanoline
  • Water

Verwarm wat water in een pannetje. Voeg hier twee gelijke delen lanoline en kokosolie aan toe. Haal het mengsel van het vuur en meng het goed door elkaar. Door de dikte zul je hier een staafmixer, deegmixer of blender voor moeten gebruiken.
Let op met de hoeveelheid water die je toevoegt: meer water betekent een vloeibare crème. Houd de crème zo vet mogelijk: beter ter behandeling van droge tot zeer droge voeten.

Gerelateerd: