Zelf crème maken

zelf crème maken

Zelf crème maken is helemaal niet moeilijk.
Met een paar gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten maak jij je eigen dagcrème, nachtcrème of vette zalf.
De perfecte verzorging voor je gezicht of huid, waarbij je weet wat je smeert.
Bekijk de belangrijkste tips en tricks en ga zelf aan de slag.

Je huid is het grootste orgaan: wees hier dus lief voor. Koop niet zomaar de eerste de beste crème zonder te weten wat hierin zit.
Het is belangrijk om voor een smeersel zonder gifstoffen te kiezen. Vul je badkamerkastje aan met een van de volgende recepten.

Zelf dagcrème maken

Voor het maken van dagcrème op natuurlijke basis heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 30 ml arganolie
  • 30 ml jojoba olie
  • 2 theelepels bijenwas
  • Enkele druppels etherische olie

Verwarm de bijenwas met de oliën au-bain-marie. Wanneer alles gesmolten is haal je het pannetje van het vuur. Voeg nu 30 ml zuiver water toe (gedestilleerd of gekookt). Roer dit net zolang totdat de crème is afgekoeld. Voeg nu wat etherische olie toe.

Recept vette crème

Een vette crème is ideaal wanneer je last hebt van een droge huid. Vooral voor mensen met huidproblemen zoals eczeem is het belangrijk om voor een natuurlijke vette crème te kiezen. Die maak je gewoon zelf met onderstaand recept. Dit verzamel je:

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels lanoline
  • Een half kopje water

Doe het water in een pannetje en breng dit aan de kook. Wanneer het water bijna kookt voeg je hier de lanoline en kokosolie aan toe.
Haal het mengsel van het vuur en mix het goed door elkaar. Gebruik hier een staafmixer of blender voor.
Even af laten koelen en de vette crème is klaar voor gebruik.

Voeg je er liever een lekker geurtje aan toe? Gebruik dan bloemenwater: natuurlijk en het ruikt heerlijk. Ook twee tot drie druppeltjes etherische olie doet wonderen.

Handcrème met shea butter

Zelfgemaakte handcrème verzorgt je handen, maar is ook geschikt voor de rest van je lichaam. Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 25 gram shea butter
  • 80 gram zoete amandelolie
  • Etherische olie

Verwarm de sheabutter en zoete amandelolie in een pannetje. Voordat het gesmolten is haal je dit van het vuur en voegt een etherische olie naar keuze toe. Giet dit alles in een leeg potje en bewaar op kamertemperatuur.

Probleem: het schiften van crème

Tijdens de bereiding kan de crème gaan schiften. Hierbij drijven er brokjes vet in de vloeistof. Het probleem ligt aan een verkeerde zuurgraad of een niet gelijke temperatuur van vet en water. Met melkpoeder kun je een geschrifte crème redden, helaas is het dan een stuk minder lang houdbaar.

Zelfgemaakte crème bewaren

Meng je alleen ingrediënten als olie, bijenwas of lanoline door elkaar, dan is het vrij lang houdbaar. Zodra je er water aan toevoegt dan verkort dit de houdbaarheidsdatum. Dit komt omdat je met water een ideale leefomgeving voor bacteriën en schimmels creëert. Toch heb je water nodig, bedoeld om de crème smeerbaar te maken.

Bewaar zelfgemaakte crème in een afgesloten kunststof glazen potje. Gebruik de crème bij voorkeur binnen een week: dan weet je zeker dat deze nog goed is.

Meer leuke DIY recepten: