Bruisballen maken

bruisballen maken

Een bruisbal bevat etherische oliën, bloemenextracten en zorgt voor een bruisend effect.
Geniet van een weldadig bad en kom helemaal tot rust.

Helaas zijn bruisballen vaak prijzig of bevallen de ingrediënten je niet.
Waarom geen bruisballen zelf maken? Zo bepaal je zelf de stoffen en kleur.

Dit heb je nodig

Zelf bruisballen maken vraagt wat voorbereiding. Je hebt namelijk best wel wat ingrediënten nodig die je misschien niet standaard in huis hebt liggen. Veel van deze producten haal je bij de supermarkt, toko of (online) winkel.

Verzamel onderstaande ingrediënten, zodat je direct aan de slag kunt:

  • 140 gram baking soda
  • 70 gram citroenzuur
  • 60 gram kokosolie (puur)
  • 30 gram maïzena
  • Voedingskleurstof
  • Geurolie

Geurolie vind je bij de drogist of op websites als bol.com. Heb je geen geurolie, dan kun je ook een beetje badolie met een lekker geurtje nemen.

Aan de slag: zelf bruisballen maken

Heb je alles in huis? Dan wordt het nu tijd om bruisballen te maken. Wil je ze in perfecte vorm, gebruik dan siliconen vormpjes. Maakt dit je allemaal niet zoveel uit, dan gebruik je je handen.

Meng de soda, maïzena, kokosolie en citroenzuur door elkaar. Voeg nu je favoriete geurolie (of badolie) toe. Het ziet er allemaal nog wat saai uit, daarom is een druppeltje kleurstof een goed idee. Ga voor rood, blauw, roze, geel of wat je favoriete kleur ook is.

Maak nu met je handen mooie bolletjes of druk het mengsel in siliconen vormpjes.

Bruisballen laten drogen

Het is belangrijk dat je de bruisballen 12 tot 24 uur laten drogen. Dit kan gewoon aan de buitenlucht. Vind je dit te lang duren, leg de bruisballen dan 2 uur in de vriezer. Dat is ook handig wanneer je gebruikmaakt van siliconen vormpjes, zodat de bruisballen ook de juiste vorm aannemen.

Let op met allergieën of huidproblemen

Ben je ergens allergisch voor of heb je een gevoelige tot zeer droge huid (eczeem)? Let dan goed op met bepaalde ingrediënten zoals parfum, geurolie of kleurstoffen.

Mensen met eczeem kunnen deze producten beter vermijden. Parfumvrij is wel zo fijn, ook voor kinderen. Wil je toch een geurtje toevoegen en heb je last van eczeem of psoriasis, kijk dan eens naar speciale badolie voor mensen met een zeer droge huid. Dit soort badolie bevat vaak ook een lekker geurtje, dat je als geurstof voor je zelfgemaakte bruisballen kunt gebruiken.

Zelf maken of kopen: wat is beter?

Zelf bruisballen maken is leuk, maar het kost je wel de nodige tijd. Vaak is het lastig om alle ingrediënten te verzamelen of krijg je er geen mooie vorm in.

Wil je bruisballen cadeau doen, dan is het misschien beter om ze kant-en-klaar te kopen. Zo weet je zeker dat ze de perfecte vorm hebben, lekker ruiken en ook nog eens doen wat ze beloven: bruisen.

Het leuke aan kant en klare bruisballen is dat ze in verschillende vormen verkrijgbaar zijn. Niet alleen als bal maar bijvoorbeeld ook als donut, hartje en andere populaire of opvallende vormen.