Eelt is nuttig: het beschermt de huid tegen beschadigingen. Toch kan het ook erg hinderlijk en ontsierend zijn. Eelt verwijderen van de voet: in dit artikel een aantal handige tips. Dankzij deze tips blijven jouw voeten heerlijk zacht aanvoelen.
Het ontstaan van eelt onder de voet
Wat is eelt en hoe ontstaat het?
De buitenste laag van de huid bestaat uit een hoornlaag. Eelt is een verdikking van deze hoornlaag. Dit ontstaat niet zomaar maar is het gevolg van wrijving of druk. De huid reageert hierop door op deze plek de hoornlaag te verdikken.
Eigenlijk beschermt eelt de onderliggende huidlagen. Bij veel eelt kan er een likdoorn (eksteroog) ontstaan. Het is daarom belangrijk om overtollig eelt te verwijderen.
Eerst de oorzaak aanpakken
Eelt verwijderen van de voet? Pak eerst de oorzaak aan
Vaak is de oorzaak terug te vinden in knellend schoeisel, wrijving door sokken of een verkeerde stand van de voeten.
De gevolgen van eelt zijn pijn, een branderig gevoel, likdoorns of kloven (eeltkloven).
Merk je dat je snel vrij veel eelt hebt, voorzie je voeten dan van wat extra verzorging. Geef jezelf af en toe een heerlijke DIY pedicure behandeling of een fijne voetmassage met verzorgende olie.
Eelt verwijderen voet: stappenplan
Wanneer je regelmatig eelt verwijdert is het niet moeilijk om dit bij te houden. Daarom volg je onderstaand stappenplan.
- Week de voeten gedurende 15 minuten in lauwwarm water
- Verwijder met een puimsteen of voetenrasp het eelt
Wanneer je baking soda, azijn of citroen aan het voetenbad toevoegt, wordt het eelt zachter. hierdoor kun je het gemakkelijker verwijderen. Bovendien bestrijdt baking soda infecties door schimmels en bacteriën.
Tips eelt verwijderen
Waar kun je eelt het beste mee verwijderen: met een voetvijl, puimsteen of wat anders? Hieronder een omschrijving van de meest voorkomende producten.
- Puimsteen: vulkanisch gesteente dat eelt gemakkelijk wegschuurt. Soms moeilijk te hanteren.
- Voetvijl: werkt hetzelfde als een puimsteen, maar is voorzien van een handvat.
- Elektrische eeltverwijderaar: verwijdert snel en eenvoudig eelt, zonder kracht te zetten.
- Eeltrasp: schraapt het eelt van de voet. Niet gebruiken bij een gevoelige huid.
- Schuurspons: Een eelt schuurspons die speciaal ontwikkeld is voor voorzichtige verwijdering van verharde hoornhuid.
Je ziet dat er heel wat producten verkrijgbaar zijn voor het verwijderen van eelt. Soms moet je meerdere producten uitproberen voordat je iets vindt dat bij jou past.
Vervang eeltverwijderaars regelmatig: na enige tijd werken ze niet maar goed of zijn vies geworden.
Let goed op de hygiëne en gebruik voor elk gezinslid een aparte puimsteen of eeltverwijderaar.
Eelt verwijderen met Listerine
Listerine staat bekend als mondwater. Wist je dat je ook eelt verwijdert met Listerine? Maak een voetenbadje en behandel tegen eelt want dit heb je nodig voor een voetenbadje tegen eelt:
- 2 kopjes lauw water
- 1 kopje witte azijn
- 1 kopje Listerine
Meng de ingrediënten in een bakje en doop hier de voet in. Laat de voeten 15 -20 minuten in het voetenbadje zitten. Het eelt zal (gedeeltelijk) loskomen. Sluit de behandeling eventueel met een eeltverwijderaar af.
Eelt crème: het effect
Anti eelt crème is erg praktisch. Deze crème bevat een concentraat dat de vorming van eelt tegengaat of bestaand eelt laat verdwijnen. Een goed voorbeeld hiervan is Hansaplast anti eelt crème. Dankzij de ingrediënten is dit ook geschikt voor mensen met suikerziekte.
Er zijn ook eelt crèmes met salicylzuur verkrijgbaar. Dit zuur maakt eelt zachter, waardoor je het gemakkelijk verwijdert. Voor mensen met diabetes is dit niet aan te raden.
Heb je last van likdoorns? Gebruik dan speciale likdoornpleisters. Mocht dit allemaal niet helpen, breng dan een bezoek aan een pedicure of podotherapeut. Deze helpt je om van eelt en likdoorns af te komen.
Nooit teveel eelt verwijderen!
Eelt verwijderen zorgt voor mooie en zachte voeten. Verwijder echter nooit te veel eelt! Doe je dit wel, dan kun je tijdens het lopen pijn ervaren. Laat daarom een klein laagje eelt zetten.