Uitwasbare haarverf

uitwasbare haarverf diy

Met uitwasbare haarverf geef je je haar een tijdelijke kleuring. Handig wanneer je over de kleur twijfelt, de uitgroei bijwerkt of graag minder agressief te werk gaat. Haar verven is erg populair en je kunt er ook alle kanten mee op.

Hieronder de voor- en nadelen van een kleurspoeling. Hoe lang blijft het zitten en wat als ik niet tevreden ben over de kleur? We bespreken het hier allemaal.
Bekijk ook de tips over het gebruik hiervan én hoe je deze haarverf zelf maakt.

De werking van uitwasbare haarverf

Normale haarverf bevat onontwikkelde deeltjes en ammonia. Dit laatste opent de haarschubben, waardoor de kleurdeeltjes diep in het haar kunnen doordringen. Uitwasbare haarverf dringt minder diep door en blijft in de buitenste schubbenlaag hangen.

Hoe lang blijft uitwasbare haarverf zitten?

Permanente haarverf blijft tot 24 weken mooi van kleur. Een tijdelijke (semi) haarverf blijft ongeveer 6 weken zitten. Uitwasbare haarverf oftewel kleurshampoo/ kleurmousse is na 2 tot 3 wasbeurten volledig verdwenen. Zelfgemaakte haarverf met natuurlijke ingrediënten bleekt het haar of legt een kleurlaag om het haar. Het effect is van tijdelijke aard (tot 6 weken) of permanent (henna).

De voor- en nadelen

Dit type haarverf, ook wel kleurshampoo genoemd, is minder agressief voor je haar. Vooral voor mensen met droog of beschadigd haar is dit belangrijk. Ander voordeel is dat de kleur van semi- synthetische haarverf niet lang blijft zitten.
Wil je je uitgroei tijdelijk bijwerken of eerst een bepaalde kleur uitproberen? Dan is het gebruik van uitwasbare haarverf de meest geschikte oplossing.

Nadeel is dat je soms erg tevreden bent, maar de kleur snel verdwijnt. Liever had je wat langer van de mooie kleur genoten. Daarnaast is uitwasbare haarverf naar verhouding duurder. Na één tot twee weken zul je het haar opnieuw moeten kleuren, daar waar je met permanente haarverf voor minstens 6 weken klaar bent.

Kleurshampoo uitwassen: zo doe je dat

Een kleurshampoo of uitwasbare verf is, de naam zegt het al, uitwasbaar. Hoe doe je dat eigenlijk? Door je haar veelvuldig te wassen. Gebruik bij voorkeur een shampoo met krachtige sulfaten. Deze shampoo weet de haarverf in de buitenste schubbenlaag te bereiken, waardoor de kleur vervaagt of verdwijnt. Gemiddeld zijn er 2 tot 3 wasbeurten nodig om de natuurlijke haarkleur te herstellen.

Zelfgemaakte uitwasbare haarverf lijkt soms uitwasbaar maar is dit niet altijd. Veel van deze natuurlijke ingrediënten verkleuren je haar voor lange periode.

Haarverf kopen: waarop letten?

Er zijn veel verschillende merken en kleuren verkrijgbaar. Kies altijd een kleur die het dichtst bij je eigen haarkleur ligt. Dit voorkomt een groot verschil of dat de kleur onverwacht anders uitvalt. Een duur merk is niet perse beter dan een goedkoop product. Wel voegen de grote merken vaak verzorgende ingrediënten toe, en dat voel je.

Zelf uitwasbare haarverf maken

Met natuurlijke ingrediënten verf je zelf het haar. Dit kan met koffie, henna, citroen of kruiden. Houd er rekening mee dat sommige ingrediënten je haar permanent kleuren of verbleken, waaronder henna en citroen. Van citroen is ook bekend dat het je haar uitdroogt, voeg daarom honing aan het mengsel toe.

Haarverf verwijderen

Mocht de kleur niet zijn wat je ervan had gedacht. Dan is het fijn om te weten dat je de schade met wat geluk nog kunt herstellen.

Belangrijk: Handel direct na het verven, dan is de kans op succes het grootst. Herhaal het indien nodig een aantal keren. Permanente verf (henna) zul je er niet mee uitkrijgen.

Middelen om haarverf uit je haar te verwijderen:

 • Azijn: Doe wat azijn op wattenschijfjes en laat het 5 minuten op de geverfde plukken liggen
 • Anti roos shampoo; Insmeren, even 5 minuten laten intrekken en dan grondig uitspoelen
 • Zuiveringszout; combineer de anti roos shampoo met wat zuiveringszout en behandel op dezelfde manier als hierboven

Aan de slag: Haarverf DIY

Hieronder een drietal recepten om je haar te verven met natuurlijke middelen. Tip: probeer eerst een klein onopvallend plukje haar om de kleur te testen.

1. Koffie als haarverf voor donkerder haar

Wil je je haar donkerder maken? Gebruik dan sterke koffie (espresso kan ook)!

Hoe maak je het en hoe gebruik je het?

 • Was eerst je haar.
 • Zet een kan koffie (of 2 koppen koffie als je geen kan gebruikt).
 • Laat de koffie afkoelen.
 • Meng de koffie met conditioner.
 • Masseer het in, laat het 40 tot 60 minuten intrekken en vervolgens uitspoelen.

2. Henna als haarverf voor rood haar

Op natuurlijke wijze je haar roder maken met henna. Let op: deze kleuring kan langdurig / permanent blijven zitten en moet dus helemaal uitgroeien.

Hoe maak je het?

 • Was eerst je haar.
 • Meng wat hennapoeder met water en voeg een scheutje citroensap toe.
 • Roer het tot de klontjes weg zijn.
 • Laat het mengsel een aantal uur staan alvorens het te gebruiken.
 • Zodra de kleur donkerbruin is geworden is het klaar voor gebruik.

Hoe gebruik je het?

Henna vlekt enorm, dus gebruik plastic handschoenen en zorg dat het niet op je goede kleding komt. Gebruik eventueel een oude handdoek. Ook is het verstandig om die nacht een donkere handdoek op je kussen te leggen om eventuele verkleuring te voorkomen.

 • Breng het mengsel in je haar en masseer het in
 • Laat het minimaal een uur intrekken (hoe langer hoe meer kleur)
 • Grondig uitspoelen boven het bad of de wasbak
 • Gebruik conditioner tot slot en klaar!

3. Citroen om je haar lichter te kleuren

Je haar bleken met citroen werkt alleen bij een lichte haarkleur (blond tot lichtbruin). Wat heb je nodig? Citroen, honing en bij voorkeur zonlicht, want dit is een natuurlijke haarbleker.

Hoe maak je het en hoe gebruik je het?

 • Zet een kopje kamillethee en laat deze afkoelen.
 • Meng een eetlepel citroen en een eetlepel honing door de thee.
 • Insmeren, in de zon gaan zitten en een uurtje in laten trekken.
 • Grondig uitspoelen en klaar.
 • Eventueel herhalen voor extra effect.

Anderen vonden dit ook interessant: