Ventilator kopen let op deze 5 punten 2

Ventilator kopen: let op deze 5 punten

In de zomermaanden kan de temperatuur in Nederland behoorlijk oplopen. Dit merk je vooral buiten, maar ook binnen wordt het gedurende de dag warmer. Met behulp van een ventilator kun je het een stukje aangenamer maken in huis. Heb je nog geen ventilator, maar wil je er wel eentje kopen? Let dan op deze 5 punten.

1) Soort ventilator
Ben je begonnen aan je zoektocht? Dan heb je waarschijnlijk al ontdekt dat er verschillende soorten ventilatoren te koop zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een tafelventilator kopen, maar ook voor een staande ventilator, vloerventilator of torenventilator kiezen. Als je van plan bent om de ventilator altijd in dezelfde ruimte te gebruiken, behoort een plafondventilator ook nog tot de mogelijkheden. Wat in jouw situatie de beste ventilator is, hangt af van je wensen. Koop daarom nooit de eerste beste ventilator die je tegenkomt, maar weeg de voor- en nadelen rustig af.

2) Vermogen
Als je weet welke soort ventilator er moet komen, ben je er nog niet. Je doet er namelijk ook goed aan om naar het vermogen te kijken. Voor ventilatoren geldt over het algemeen: hoe hoger het vermogen, hoe sterker de luchtstroom die uit het apparaat komt. Ben je van plan om de ventilator in een grote ruimte te gebruiken? Koop er dan liever eentje met een groot vermogen.

3) Geluidsniveau
Een ventilator met een hoog vermogen lijkt op het eerste gezicht ideaal, maar er zit ook een nadeel aan. Doordat zo’n apparaat voor een sterkere luchtstroom zorgt, maakt hij meer lawaai. Je kunt dit overigens wel beperken door de ventilator op een lagere stand in te stellen. Besef je wel dat de luchtstroom dan ook minder sterk is. Ben je op zoek naar een ventilator voor in de slaapkamer? Dan is dit een extra belangrijk aandachtspunt.

4) Standen
De meeste ventilatoren beschikken over verschillende standen. Het grote voordeel hiervan is dat je de kracht van de luchtstroom zelf instelt. Omdat niet elke ventilator evenveel standen heeft, is dit iets om aandacht aan te besteden tijdens je zoektocht. Doordat de mogelijkheden van een ventilator met meerdere standen groter zijn, betaal je er vaak meer voor.

5) Timer
Sommige ventilatoren beschikken over een timer. Hierdoor kun je bijvoorbeeld instellen hoe laat de ventilator start of stopt. Dit is bijvoorbeeld handig in de slaapkamer. Kun je door de warmte niet direct in slaap komen, maar wil je niet dat de ventilator de hele nacht draait? Stel de timer dan in op een (half) uur.

Ventilator buiten gebruiken
Heb jij je ingesmeerd met zonnebrand en zit je lekker in de schaduw onder je overkapping? Dan vind je het misschien alsnog te warm. Daarom overweeg je mogelijk om je ventilator buiten neer te zetten voor verkoeling. Op een droge, zomerse dag kan dit prima, maar de meeste ventilatoren kunnen niet het hele jaar door buiten blijven staan. De motor van dit apparaat is niet standaard bestand tegen vocht en het wisselende weer in Nederland. Er zijn overigens wel speciale ventilatoren voor buiten te koop.